Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

DTF rendszerek kínálatunkban

DTF rendszerek kínálatunkban
A 2022-es év zárásaként egy hosszabb cikket készítettünk a DTF technológiáról, ami a Sign and Display magazinban meg is jelent. Ha eddig még nem olvastad, akkor most itt a lehetőség számodra is! 

Vállalkozásunkat néhány éve indítottuk, melynek elsődleges célja az volt, hogy a digitális nyomtatáshoz szükséges alapanyagok, kellékanyagok és gépek közvetlen Kínából történő importálásával kedvezőbb áron tudjunk kínálni minőségi termékeket. Először a nagyformátumú nyomtatáshoz használható tekercses és táblás anyagok, illetve eco-solvent nyomtatók értékesítésével foglalkoztunk. Ez a termékkör 2020-ban a DTF technológia megjelenésével bővült, amikor szinte elsőként, azonnal rendeltünk egy demó csomagot tesztelésre, mert már akkor láttuk a benne rejlő lehetőségeket. Megérzéseinkben pedig nem csalódtunk, így az elmúlt években a DTF lett a legerősebb ágazatunk.

Mi is az a DTF?

A DTF az angol ’direct to foil’ kifejezés rövidítése, amely annyit tesz: közvetlenül fóliára. Ez egy viszonylag új technológia, több korábbinak az ötvözése, megfogalmazhatnánk úgy is, hogy a szitatranszfer digitális verziója. A technológia rendkívül egyszerű, a nyomtatás közvetlenül egy speciális filmre történik CMYK és fehér színben, majd ezt követően ragasztóporral bevonva a nyomatok felvasalhatóak.

Ezzel a technológiával rengeteg termék feliratozása sokkal egyszerűbb lett, mint a korábbiakkal, hiszen már egy darab termék készítése is kivitelezhető kedvező áron, ráadásul ez színes, sötét és kevertszálas pólókon, textileken is jól működik. Legyen szó kabát, mellény, sapka, sport mez, széldzseki, esernyő vagy boríték feliratozásáról, egyik sem jelent akadályt a DTF technológiával.

Jelenleg kínálatunkban a DTF rendszereknek két típusa található meg, egy kisebb – asztali verzió, ami kifejezetten kis példányszámokra, üzletekbe, napi néhány rendelés elkészítésére alkalmas. A másik egy ipari, 60 cm széles tekercses DTF nyomtató rendszer, amivel óránként akár 300 darab A4-es ív is nyomtatható.

 


DTF nyomtató DTF nyomtató DTF nyomtató DTF nyomtató


 

Hogyan lett kialakítva az asztali DTF rendszer és milyen korlátai vannak?

Ez egy boltban kapható Epson L1800-as nyomtató, ami azért alkalmas erre a feladatra, mert egy 6 színes nyomtató, így a light színek helyére bekerül a fehér. Önmagában ez a gép átalakítás nélkül nem alkalmas DTF nyomtatásra, de bizonyos átalakításokkal már igen.

Ugyanakkor ezzel a gép elveszti a gyártó által biztosított garanciát, de mi 3 hónap garanciát biztosítunk rá ennek ellenére. A folyamatosan megjelenő versenytársainknál is azt látjuk, hogy ezt a gépet használják nagyrészt csak több átalakítással, extra burkolatok hozzáadásával, ami csak tovább növeli az árat.

A technológia számtalan jó tulajdonsága mellett fontosnak tartjuk megemlíteni azokat a korlátokat és hibalehetőségeket is, amiket magába hordoz. A rendszer, ahogy korábban már utaltunk rá CMYK módban dolgozik, ami a Panthone színskálához képest egy sokkal kisebb színtartomány, ráadásul a szürke szín itt is problémás, mint a legtöbb digitális területen, hiszen minden gép egy kicsit eltérően nyomtat, ami ennél a színnél sajnos nagyon sokat számít.

Milyen előnyei, hátrányai vannak a DTF technológiának, mik a tapasztalataitok?

Jelenleg Magyarországon többen is foglalkoznak DTF rendszerek értékesítésével, visszajelzések alapján partnereink nagy százalékban elégedettek a kapott termékekkel és szolgáltatásokkal. Többen jöttek hozzánk az elmúlt években úgy, hogy nem tőlünk vették a gépet, de az alapanyagot és a szervizelést már nálunk igényelték.


Itt fontos kiemelnünk, hogy mi nem csak a gépek kereskedésével foglalkozunk, hanem folyamatosan használjuk a gépeket, több éves gyártási tapasztalatunk van nem csak nyomtatásban, de szervizelésben is.


A gépek élettartamával kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy mivel ez egy átalakított technológia - a gép nem ehhez a festékhez lett kitalálva - számos olyan probléma felmerül, amik megrövidítik a gépek élettartamát. Ilyen például a szállófesték, ami egy hártyát képez a fejen, ami rendszeres karbantartás nélkül csak a fej kivételével, súlyosabb esetekben a cseréjével orvosolható.

Partnereink visszajelzése és saját tapasztalataink alapján ezeknek a gépeknek a 2000 – 3000 kinyomtatott ív a reális élettartama. Ezután már nem érdemes nagy összegeket költeni a javításra, sokkal inkább egy új vásárlását tanácsoljuk. Viszont ez idő alatt a gép az árának a többszörösét is meghozza. A gép teljesítményét tekintve óránként 2-3 A/3-as ív nyomtatásra képes, így ez tökéletes üzletekben az utcáról bejövő kisebb rendelések teljesítésére.

Ha ennél nagyobb igényeink vannak DTF nyomtatás területén három lehetőség közül választhatunk, megbízunk egy céget bérnyomtatással, több asztali gépet vagy egy ipari gépet vásárolunk.

Milyen az ipari DTF rendszer?

A számunkra megfelelő tekercses DTF gép megtalálásához egy hosszabb utat kellett bejárnunk. Több, különböző gépet teszteltünk és próbáltunk ki, de szinte mindegyiknél azt tapasztaltuk, hogy problémás, nem hozza azokat az eredményeket, paramétereket, amikre számítottunk. Egy dologban végig biztosak voltunk, hogy a technológia jó, úgyhogy addig kerestünk és teszteltünk, amíg jelenlegi török partnerünkre nem találtunk.

Nekik már közel 100 eladott gépük van, óriási tapasztalattal rendelkeznek, így tőlük is rendeltünk egy gépet, kipróbáltuk, elkezdtünk együttműködni és azt tapasztaltuk, hogy megtaláltuk, amit kerestünk. A gép tényleg hozza a számokat, 2 fejjel 9 m2/h, 4 fejjel 18 m2/h valós nyomtatási sebességével már egy nagy gyártási kapacitást biztosít.

Ráadásul ennek a török kapcsolatnak köszönhetően a gépre nem kell hónapokat várni, pár hét alatt megérkezik. Saját alkatrész készletünk van, szervizes kollégáink országszerte akár 1-2 napon belül kimennek probléma esetén, de folyamatosan elérhetőek telefonos segítségért. Nem csak gépet, de a hozzá tartozó alapanyagokat is rövid határidővel tudjuk szállítani, mivel mi magunk is nagy készletekkel rendelkezünk.

A legnagyobb előny, hogy nem csak rövid határidővel, de a ”kínai”, kedvezőbb áron tudjuk mindezt biztosítani, ráadásul komoly technikai háttérrel és szakmai segítséggel.